250 g
świeżej bazylii
250 ml
oliwa extra virgin
15 g
czosnku
50 g
orzeszków pini
75 g
sera Grana Padano
sól
morska do smaku
Bazylię wraz z oliwką i czosnkiem blendujemy. Dodajemy uprażone i posiekane orzeszki pinii a także ser. Uważajmy z solą, ponieważ ser Grana Padano sam w sobie jest wystarczająco słony.
Piana szafranowa
2 ząbki
czosnku
mała
cebula
śmietanka
36%
150 ml
bulionu rybnego
0,5 g
lecytyny
1 łyżka
sosu ostrygowego
1 łyżka
oliwy
50 ml
białego wina wytrawnego
szczypta
nitek szafranu
Dokładny sposób przygotowania piany szafranowej znajdziecie w odcinku 1. naszego video bloga.
Kremowe buraki ( do 4
porcji mięsa)
0,5 kg buraków
150 ml octu
balsamicznego
3 łyżki miodu
gryczanego
sól morska, pieprz
Umyte, nieobrane
buraki pieczemy w folii w temperaturze 180 st. Przez ok. 1,5 godziny. Obieramy
ze skórki, kroimy w niewielkie kawałki. Ocet redukujemy n patelni, dodajemy buraki,
pieprze, sól oraz miód. Całość miksujemy.