Przepisy


Pesto

250 g świeżej bazylii
250 ml oliwa extra virgin
15 g czosnku
50 g orzeszków pini
75 g sera Grana Padano

sól morska do smaku
Bazylię wraz z oliwką i czosnkiem blendujemy. Dodajemy uprażone i posiekane orzeszki pinii a także ser. Uważajmy z solą, ponieważ ser Grana Padano sam w sobie jest wystarczająco słony.

Piana szafranowa
2 ząbki czosnku
mała cebula
śmietanka 36%
150 ml bulionu rybnego
0,5 g lecytyny
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oliwy
50 ml białego wina wytrawnego
szczypta nitek szafranu
Dokładny sposób przygotowania piany szafranowej znajdziecie w odcinku 1. naszego video bloga. 


Kremowe buraki ( do 4 porcji mięsa)

0,5 kg buraków
150 ml octu balsamicznego
3 łyżki miodu gryczanego
sól morska, pieprz
Umyte, nieobrane buraki pieczemy w folii w temperaturze 180 st. Przez ok. 1,5 godziny. Obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kawałki. Ocet redukujemy n patelni, dodajemy buraki, pieprze, sól oraz miód. Całość miksujemy.