O nas

PAWEŁ GRABOWSKI
chef kuchni

Na przestrzeni kilku ostatnich lat uczestniczył w wielu szkoleniach m.in. Akademii Molekularnej Jeana Bosa oraz pouczających wyjazdach kulinarnych tj. IKA Erfurt, w kraju i za granicą. Niedawno zakończył kilkumiesięczny staż u szefa Wojciecha Modesta Amaro, którego twórczość kulinarna od dawna fascynuje Pawła Grabowskiego.
Na swojej drodze zawodowej napotykał skrajnie różniących się od siebie mistrzów, w szczególności w sposobie postrzegania kuchni, formy podania czy łączenia smaków. Zawsze jednak zgodnych w kwestii wyboru świeżości i jakości produktu oraz idei: gotujemy „ad gustum” czyli dla smaku. W Restauracji Appassionata także planuje podążać zgodnie z myślą swoich mistrzów: „ Jakość, świeżość i ad gustum” tworząc przy tym dania autorskie i bazując na polskich produktach
.

-Mój cel? Chcę stworzyć w restauracji na Śląsku zespół, z którym będę konstruował dania o wyszukanych połączeniach smakowych i niebanalnej formie podania.Takie, która sprawi, że goście będą do nas wracać.




ANNA CICHOŃ
właścicielka restauracji Appassionata

Niepowtarzalny smak,aromat i to "coś", co nadaje potrawom charakter. Kulinaria pasjonowały ją od zawsze. Wtedy, gdy wraz z mężem i dziećmi odbywała liczne biznesowe podróże a także wtedy, gdy trzeba było przygotować zwykłą urodzinową kolację. Odkrywając przy tym wiele ciekawych sekretów. Swoją restauratorską przygodę rozpoczęła od przejęcia obiektu Riding Club w Radzionkowie. 
- To miejsce aż prosiło się o to, aby tchnąć w nie nowego ducha. Obiekt choć położony w bardzo dobrej lokalizacji nie był ulubionym miejscem kulinarnych podróżników. Przejęłam Riding Club w 2013 roku z pełna świadomością jak wiele pracy przede mną, aby stworzyć tu restaurację z prawdziwego zdarzenia. 

Wraz z upływem czasu gości przybywało a restauratorska zaskarbiła sobie sympatię mieszkańców i okolicznych biznesmenów. 

- Czasami aby pójść dalej trzeba zrobić krok wstecz. Na początku 2014 roku poznałam Pawła Grabowskiego i rozstałam się z dotychczasowym kucharzem. Wprowadziliśmy nowe menu, zmieniliśmy wystrój a co najważniejsze podjęliśmy decyzję o zmianie nazwy. Appassionata idealnie oddaje charakter tego miejsca, które oprócz świetnej kuchni swoim gościom proponuje coś znacznie więcej.