Nie macie pomysłu na świąteczny obiad?
Pierś z kaczki z
piklowanymi buraczkami, kremem wiśniowym i puree z ziemniaków z dodatkiem sosu
estragonowego – oto nasz propozycja.
Anna:
- Sposób podawania
kaczki, szczególnie u nas w Polsce, jest dosyć oklepany. Faszerowana, nacierana
majerankiem no i koniecznie z jabłkami. Tradycja rzecz piękna, ale czasami
warto trochę poeksperymentować i z tradycyjne danie przerodzić w prawdziwą
symfonię smaków.
Nasza propozycja, na
pierwszy rzut oka, wydawać by się mogła nieco banalnym połączeniem.
Paweł:
- Ziemniaki puree,
buraki i pierś z kaczki – nic nadzwyczajnego? Otóż nie. Szczególną uwagę tym
razem przykładam do buraków, które zaserwujemy
w dość oryginalny sposób. Piklowane buraki doskonale uzupełniają się z
delikatnym, ziemniaczanym puree. Jednak kwintesencją smaków w tym zestawie jest
krem wiśniowy, który przełamuje wszelkie konwencje i z tradycyjnej, oklepanej
kaczki, czyni wyjątkowe świąteczne danie na miarę „królowej stołu”.
Dokładny sposób
przyrządzenia kaczki oraz buraków prezentuję wam w moim video blogu.
Kremowe buraki ( do 4
porcji mięsa)
0,5 kg buraków
150 ml octu
balsamicznego
3 łyżki miodu
gryczanego
sól morska, pieprz
Umyte, nieobrane
buraki pieczemy w folii w temperaturze 180 st. Przez ok. 1,5 godziny. Obieramy
ze skórki, kroimy w niewielkie kawałki. Ocet redukujemy n patelni, dodajemy buraki,
pieprze, sól oraz miód. Całość miksujemy.
Krem wiśniowy
200 gr wiśni ( świeże
lub mrożone)
50 ml wiśniówki
miód, sól, estragon do
smaku
Wszystko gotujemy na
patelni aż do wyredukowania wody. Miksujemy na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz