niedziela, 21 grudnia 2014

Na co dzień i od święta

Nie macie pomysłu na świąteczny obiad?

Pierś z kaczki z piklowanymi buraczkami, kremem wiśniowym i puree z ziemniaków z dodatkiem sosu estragonowego – oto nasz propozycja.


Anna:
- Sposób podawania kaczki, szczególnie u nas w Polsce, jest dosyć oklepany. Faszerowana, nacierana majerankiem no i koniecznie z jabłkami. Tradycja rzecz piękna, ale czasami warto trochę poeksperymentować i z tradycyjne danie przerodzić w prawdziwą symfonię smaków.
Nasza propozycja, na pierwszy rzut oka, wydawać by się mogła nieco banalnym połączeniem.


Paweł:
- Ziemniaki puree, buraki i pierś z kaczki – nic nadzwyczajnego? Otóż nie. Szczególną uwagę tym razem przykładam do buraków, które zaserwujemy  w dość oryginalny sposób. Piklowane buraki doskonale uzupełniają się z delikatnym, ziemniaczanym puree. Jednak kwintesencją smaków w tym zestawie jest krem wiśniowy, który przełamuje wszelkie konwencje i z tradycyjnej, oklepanej kaczki, czyni wyjątkowe świąteczne danie na miarę „królowej stołu”.

Dokładny sposób przyrządzenia kaczki oraz buraków prezentuję wam w moim video blogu.




Kremowe buraki ( do 4 porcji mięsa)
0,5 kg buraków
150 ml octu balsamicznego
3 łyżki miodu gryczanego
sól morska, pieprz
Umyte, nieobrane buraki pieczemy w folii w temperaturze 180 st. Przez ok. 1,5 godziny. Obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kawałki. Ocet redukujemy n patelni, dodajemy buraki, pieprze, sól oraz miód. Całość miksujemy.

Krem wiśniowy
200 gr wiśni ( świeże lub mrożone)
50 ml wiśniówki
miód, sól, estragon do smaku

Wszystko gotujemy na patelni aż do wyredukowania wody. Miksujemy na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz